top of page

​Otoklav ve Sterilizasyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Otoklavın kapağı açılmıyor!

Otoklav içerisinde basınç veya vakum var ise, kapağı açamazsınız. Zaten otoklav kelime anlamı olarak "basınç ile kendini kilitleyen sistem" manasına gelir. Dolayısı kapağın açılması için kazan iç basıncının ortam basıncına gelmesi gerekir.

Cihazı sıcakken kapağı kapattınız, kazan içindeki sıcaklık düştüğünde doğal olarak kazan bir vakum etkisinde kalacaktır ve bu durumda kapıyı açamayabilirsiniz. Böyle durumlarda cihaz arkasında bir emniyet valfi var ise onu çekerek, kazan içindeki basıncı dengeleyiniz, kapak açılacaktır.

Diğer kilitli kalmış kapak arızalarında teknik destek almak için 02165195853 ile iletişime geçebilirsiniz.

Buhar ile sterilizasyon yöntemi neden diğer sterilizasyon yöntemlerine göre neden daha çok tercih ediliyor?

Otoklav ile sterilizasyon yapmak, etilen oksit (ısı ve nem hassasiyeti olan ekipmanlar, etilen oksit ile sterilize edilir) ve hidrojen peroksit gibi sterilizasyon türlerinden daha pratik ve daha ucuzdur; bu da onu hastanelerde, kliniklerde, dişçi muayenehanelerinde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, veterinerlerde en yaygın sterilizasyon yöntemi olarak seçilmesini sağlamıştır.

Laboratuvar otoklavı nedir?

Buhar sterilizatörü olarak da bilinen laboratuvar otoklavı, bir yüzeyde mevcut olabilecek mikroorganizma yaşamını öldürmek için buhar ısısını kullanmak üzere tasarlanmış gelişmiş bir cihazdır. Otoklavlar, hassas ortamlarda organizmaların yayılmasını önleyerek araştırmacıların güvenliğini ve araştırmanın bütünlüğünü sağladığı için hemen hemen her laboratuvar ortamında, bilhassa mikrobiyoloji araştırmalarında temel bir cihaz olarak kabul edilir.

ETÜV ile OTOKLAV arasındaki fark nedir?

ETÜV sadece ısıtma fonksiyonu olan bir kabindir. Evlerimizdeki fırın gibi düşünebilirsiniz. Otoklav ise basınçlı su buharı yöntemi ile çalışır. Bunu da evlerimizdeki düdüklü tencere olarak düşünebilirsiniz.

B Sınıfı Otoklav, S Sınıfı Otoklav, N Sınıfı Otoklav Arasındaki farklar nelerdir?

B Sınıfı Otoklav

B sınıfı otoklavda sterilizasyon öncesinde kazan içinde art arda bir veya birden çok kez vakum-basınç vuruşları, darbeleri yapılır.

S Sınıfı Otoklav

S sınıfı otoklavda sterilizasyon öncesinde kazanda buhar verilip çekilerek bir basınç vuruşları, basınç darbeleri yaratılır. 

N Sınıfı Otoklav

N sınıfı otoklavda sterilizasyon öncesi kazanda bir vakum veya basınç oluşmaz. Direkt olarak düdüklü tencere gibi buhar oluşturmaya başlar.

B sınıfı otoklavlar, basınç ve vakum darbeleri ile en dip noktalarda bile hava kabarcığı kalmamasını sağlayarak buharın gözenekli ve oyuklu bölgelere daha iyi nüfuz etmesini sağlar. B sınıfı otoklav vakum motoru kullanırken, S Sınıfı otoklavlar, havayı haznenin dışına iten aşağı doğru yer değiştirme oluşturmak için bir kazandan veya jeneratörden gelen buharı kullanır.

Gözenekli veya içi boş malzeme içeren daha zor yükler için B Sınıfı otoklavlar tercih edilir. N Sınıfı otoklavlar, kabarcık oluşma olasılığı düşük standart uygulamalar için uygundur.

Otoklav Basıncı Kaç Olmalı?

Buharın sıcaklığı, basıncıyla doğru orantılıdır. 121 derecedeki buharın basıncı yaklaşık 1 bar, 134 derecedeki buharın basıncı yaklaşık 2 bar kadardır. 100 derece santigrat üzerinde buhar elde etmenin yolu kapalı kapta basıcını artırmaktır. Otoklavların etkili olabilmesi için atmosferik basınçtan daha yüksek bir basınç gerekir çünkü artan basınç suyun kaynama noktasını yükseltir. Bu, otoklavın, ekipmanı ve malzemeleri etkili bir şekilde sterilize etmek için gerekli olan daha yüksek sıcaklıklara ulaşmasını sağlar. 

Otoklav bakteri filtresi ne işe yarar?

Otoklavda sterilizasyon işlemi bittikten sonra kazan içindeki basıncın dengelenmesi için valfler vasıtasıyla içeriye atmosferik hava gönderilir. Sterilizasyonu henüz tamamlamış malzemeler %100 kuru olmayabilir ve dışarıdan giren hava içerisindeki mikroorganizmaların malzemelerimizi kirletme olasılığı vardır ve hepa filtre bu olasılığı düşürür. İyi kalitede bir bakteri filtresi (Hepa Filtre) havadaki toz ve mikroorganizmaların %99'unu tutabilecek özellikte üretilirler. Sterilizasyon sonrası kazan içine filtrelenmiş hava akışı sağlarlar.

Otoklavda neden distile su kullanılır?

Otoklav, kazan içerisinde veya buhar jeneratöründe suyu buhara dönüştürür. Kaynayan su içerisindeki mineraller kireç oluşturarak, zamanla cihaz borularını, valfleri, jeneratörü tıkar, cihazın arızalanmasına neden olur. Ayrıca distile su zaten sterile yakındır, sterilizasyonun daha güvenilir olmasına da pozitif etki eder.

bottom of page